Allmänt om skyeterriern

skye-terrier-2Många terrierraser, speciellt de mindre långbenta hundarna, kommer inte sällan från Skottland. När det gäller Skyeterriern, är det ingen skillnad. Den lilla kortbenta, långhåriga hunden som ser ut som en blandning av yorkshireterrier och Aberdeen terrier, kommer ursprungligen från ön Isle of Skye vid Skottlands västra kust. Den är oftast svart, grå eller krämfärgad med mörka öron och nos.

Trots att de är så korta, har de ett kraftigt huvud och en relativt lång kropp med lång, rak päls på ovansidan och kortare päls under, vilket gör att det blir ganska varmt för dem på sommaren.

Rasens ursprung

Man har avlat fram terrierhundarna i Skottland av den anledningen att de skulle jaga bort smådjur från åkrarna som åt av grödorna eller förstörde skördarna. Dessa djur är ofta mård, grävling, råttor och små vesslor och hundarnas utseende och korta mankhöjd gör att de kan gå ner i gryten och jaga ut de små djuren. Temperamentet bör därför vara en aning aggressivt, då de förväntas ha modet att följa efter bytet. Detta är just vad som karakteriserar skyeterriern. Den är sällskaplig och snäll men något reserverad mot främlingar och de håller sig helst till en person. De blir sällan sjuka och har inga speciella problem som följer med rasen i allmänhet. Dock kan de ibland få lite krokiga framben, så gå inte för långa promenader med den, speciellt i unga år.

Rasen har några år på nacken nu och rasklubben för Skye terrier bildades redan 1876 i England. Omkring samma tidpunkt delades de små terrierraserna upp i Skottland och fick sina egna rasstandarder.

Kanske hade det något att göra med att drottning Victoria hade dessa hundar som sällskap vid hovet redan från 1842, och de populära hundutställningarna i England under andra hälften av seklet gjorde så att aveln förändrades för alla dessa skotska terrierraser.

Numera är rasen inte lika populär längre och räknas faktiskt som sällsynt och t.o.m. hotad i Storbritannien.

I Sverige finns det några klubbar som specialiserar sig på Skye terriern och rasen är erkänd av Svenska Kennelklubben.