De minsta terrierraserna

71b5cdef012b322ebc8191ac1a468975De hundraser som har beskrivits i de andra artiklarna är förhållandevis små hundar med en låg mankhöjd. Dock finns det ännu mindre terriers och här ska det ges lite information om dem.

Yorkshireterriern

Det här är en typisk utställningshund och syns ofta på podierna med silkeslen, lång, svallande päls och en röd rosett i luggen, eller hos de äldre damerna. Ibland kallas den lite orättvist för en knähund, men faktum är att detta är en orädd liten krabat som behöver strikt uppfostran. Den älskar lydnadsträning och är lämpad för agility och spårning, samtidigt som den älskar lek, men man bör inte ha den i en familj med för små barn, då barn lätt kan bli oförsiktiga. Maxvikten är nämligen 3 kg och den blir inte större än 25 cm i mankhöjd. Till skillnad från de andra skotska terrier-raserna, har Yorkshire terriern ingen dubbel päls, dvs inget underhår. Detta gör att den är känslig för kyla och regn och kan med fördel ha ett litet täcke på sig utomhus.

Vissa personer klipper den vackra guldgråa pälsen och andra behåller den i ett långt skick, men om hunden ska ta plats på utställningar, godkänns inte en kortklippt päls.

En Yorkshire terrier kan bli uppemot 16 år gammal och har inte några allvarliga nedärvda sjukdomar. Däremot kan den få problem med tänderna och käkarna, så håll den under uppsikt och träffa en veterinär regelbundet.

Norfolkterriern

Rasen liknar en kortklippt yorkshireterrier, men har ofta inga grå inslag i färgen utan mer en rödaktig eller vetefärgad päls. Den kan bli en aning större än Yorkshire terriern och är fullkomligt överförtjust i människor. Det är faktiskt en av få raser som enbart är en sällskapshund, även om de i viss mån har använts till råttjakt förr i tiden. Men i övrigt har de varit sällskap till engelska studenter sedan många år tillbaka och är fortfarande populära i det avseendet.

Två nackdelar med rasen är att den är helt orädd för trafik och kan därmed falla offer för bilarnas framfart. Den har också lätt för att lägga på sig några extrakilon. Dessa hundar älskar nämligen mat.