Fördelar och nackdelar med en Skye terrier

d1ee8c30514ff34054386508e5ef5405Dessa hårbollar är utomordentligt söta och gulliga, men se upp! Hundarna är ibland inte lika oskyldiga som de ser ut. Faktum är att en Skye terrier kan vara en ettrig liten filur om den inte fostras på rätt sätt. Här följer några egenskaper som kan vara till fördel och nackdel.

Fördelar

För det första är detta en frisk ras som inte har några nedärvda, farliga sjukdomar och är därför inte heller en stamgäst hos veterinärerna. De kan bli uppemot 15 år gamla och räknas således som sega individer. Skye terriern är också känd för att vara en intelligent ras som tycker om att lära sig saker. Det är viktigt med arbete och mental stimulering så den inte blir uttråkad och hittar på rackartyg. Ibland kan man dock bli lätt frustrerad och behöva lite egen tid när man har umgåtts för mycket med detta energiknippe som går en på nerverna. Då kan man stänga in sig och unna sig lite avkoppling med någon spelsajt som betspin eller casino, för att inte ilskna till för mycket på hunden. Dessa raser är nämligen extra känsliga för orättvisa reprimander.

Rasens begär av motion kan både vara en fördel och en nackdel beroende på vem som äger hunden. Anledningarna till att man skaffar en hund är dock inte sällan att man tvingas att gå ut med den och får på så sätt själv motion, så normalt bör detta inte skapa något större problem.

Nackdelar

Att rasen är envis har väl redan nämnts. Den är smart men utmanar gärna sin ägare och vill helst bestämma själv.

En annan sak att tänka på innan man skaffar en Skye är att vara på det klara med den omfattande pälsvården. Den ska borstas och kammas och badas och trimmas. Detta är inte gratis och tar dessutom mycket tid i anspråk.

Viktigt att veta är att man helst ska undvika att ha andra små husdjur i hemmet om man har en Skye närvarande. Den älskar att jaga, så en hamster, iller, mus eller marsvin är inte att rekommendera. Den är också tokig i bruna, uppstoppade leksaksdjur, så göm barnens nallar!