Att välja hundras när man kanske inte är så van, kan vara lite knepigt ibland. Det finns så otroligt många hundar att välja mellan och man måste tänka igenom beslutet mer än en gång innan man bestämmer sig för att tinga en valp. Oftast brukar dock saker och ting falla på plats när det lilla yrvädret väl har funnit sig tillrätta, men man bör ändå ställa sig många frågor när man ska skaffa hund. Vad ska den användas till? Hur är temperamentet? Passar den med barn om det skulle vara aktuellt?

Många människor är speciellt förtjusta i terrierraserna, och det är främst om dem som denna hemsida ska handla om och då framför allt om hundarna som har sitt ursprung från Skottland.

Terrierna härstammar från en rad olika platser i Storbritannien och är framavlade för allehanda syften. Från jakt till sällskap. Dock är jakten det som ursprungligen var tänkt för dem, oavsett ras och det är också därför som de flesta terrierhundarna, trots sina små storlekar, ändå har ett hett temperament och tycker om motion. Därför är det många som tycker att kombinationen är perfekt. Små hundar är enklare att sköta men man har ändå känslan av att det är en riktig hund man har i hemmet och ingen gläfshund, när man skaffar en terrier.

Allt eftersom människorna har avlat fram andra egenskaper har också raserna förändrats och idag används många av de skotska raserna för utställningar. Här ska det förklaras närmare vad man kan förvänta sig av de olika terrierraserna. Förklaringar av rasstandarden, hundarnas användningsområden och egenskaper är annan information som man hittar i de artiklar som presenteras här. Även skötsel och val av foder kan vara bra att veta lite mer om. Är du intresserad av att skaffa en terrier, kan du härmed bli lite visare på kuppen.