Pälsvård och motion

11408035-bPFooDe skotska terrierraserna har allihop en mycket tjock päls. Täckhåret är en aning rakare än underullen och för att hålla ordning på den så att den inte tovar sig, behövs både badande och trimning regelbundet, speciellt för de långhåriga raserna som skotsk terrier och Skye terrier. De tycker dessutom om att vara ute i skogen och leka och då blir pälsvård än viktigare.

Klippning och trimning

För raser som Dandie Dinmont terrier, cairnterrier och westies som alla har kort, raggig och sträv päls, behövs det kontinuerliga besök till hundfrisören för att trimma pälsen och avlägsna gammalt underhår som stör. Trimning gör att smutsen stöts bort, vilket innebär mindre problem för hunden. Ca 3-6 gånger per år ska hundarna trimmas. Dessutom rekommenderar man att som ägare borsta igenom den några gånger i veckan för att undvika knutar osv. Cairnterriers har en ganska oöm päls som inte hårar speciellt mycket om man sköter den på rätt sätt.

Klipp inte dessa hundar, förutom håret vid tassarna och ögonen. Om man klipper pälsen förlorar den nämligen sin vattenavvisande förmåga.

När det gäller skotsk terrier och Skye terrier måste man definitivt vara beredd på en tämligen omfattande kostnad beträffande pälsvård. Den långa hårbeklädnaden vid benen och magen gör att de blir smutsiga och toviga, så både borstning och kamning minst en gång i veckan samt trimning flera gånger per år och regelbundna bad rekommenderas. Skottar kan dock vara rejält envisa och sura av sig, så lär valpen från början att stå på trimbord och vänja sig vid behandlingen. En Skye terrier bör bada ungefär var tredje vecka i kombination med några rejäla omgångar borstning och kamning för att pälsen ska hålla sig elegant.

Motion

Trots att dessa raser är så små, behöver de mycket motion. De anses sportiga och livliga och är vana vid jakt, tack vare sina förfäders gener. Terrierraserna är också mycket envisa, glömmer aldrig en oförrätt eller tillrättavisningar och blir faktiskt ganska gamla, eftersom ingen av dem har några vanliga nedärvda sjukdomar. De älskar att vara med i olika hundsporter, så tävla och träna gärna med dem.